Wat is haptotherapie?

Haptotherapie

De therapeutische toepassing van haptonomie heet haptotherapie. Haptotherapie ondersteund en begeleid je als er problemen ontstaan tussen voelen en denken. Wanneer uw gevoelens en gedachten niet in overeenstemming zijn met het leven dat u leidt, kunnen er allerlei lichamelijke en geestelijke klachten ontstaan.

Door middel van gesprekken, ervaringsoefeningen en aanraking wordt aan den lijve voelbaar wat er speelt. U wordt geconfronteerd wat u voelt en hoe u daarmee omgaat. Het doel is dat denken en voelen weer in evenwicht met elkaar komen. Daardoor wordt uw veerkracht groter, zodat u vitaler en sterker in het leven komt te staan.

Goed aangeraakt worden is van belang om emotioneel goed te ontwikkelen zoals je vanzelfsprekend troost geeft of getroost wordt. Een goede emotionele ontwikkeling geeft een stabieler gevoel en daardoor kun je meer aan. Je lichaam is de drager van gevoelens en ook ervaringen liggen hierin opgeslagen. Als je iets spannend vindt zou je dat bijvoorbeeld in je maag kunnen voelen of het gevoel kan nog steeds als een knoop in je maag aanwezig zijn. Je gevoelens zijn vaak zichtbaar in je houdingen, bewegingen en gebaren. Gevoelens zijn altijd persoonlijk, hoe je iets ervaart of ervaren hebt is je eigen verhaal. Soms moet je er echt de tijd voor nemen om letterlijk op verhaal te kunnen komen.

Regelmatig is je gevoel met je denken aan het afstemmen. Je vindt iets en je wilt iets maar gevoelsmatig is er weerstand of voel je een grens. Soms ga je bewust of onbewust voorbij aan je gevoelens of je persoonlijke grens. Het korter of langer niet serieus nemen van je gevoelens en dus van jezelf kan op den duur klachten veroorzaken zoals maagklachten, gespannenheid, uitputting, onzekerheid etcetera.

Soms krijg je klachten waar je de oorzaak niet van kent. Door je bewust te worden van je lichamelijke emotionele signalen en die serieus te nemen, kan je iets verwerken of je gedrag veranderen, zodat niet steeds dezelfde klachten optreden en je niet voortdurend vastloopt. Door met respect te luisteren naar je lichaam en dus naar jezelf, kun je met meer vertrouwen omgaan met jezelf en je omgeving. Een haptotherapeut kan je hiermee helpen.